poniedziałek, 1 października 2012

Tarta z jabłkami

tarta z jabłkami
Mam dla Was nie lada gratkę. Przepis na najlepszą tartę jabłkową na świecie. Najlepszą, bo bardzo prostą i najlepszą, bo smakuje tak wyśmienicie, że znika w oka mgnieniu. Nie mogłam się jej najeść. Podobnie jak Monsieur.

Tarta jest w stylu galette, czyli z zawijanymi rogami. Dzięki temu żaden kawałek ciasta się nie zmarnuje. Do zrobienia jej zainspirowały mnie zdjęcia na blogu Smitten Kitchen, który jednak proponuje inny przepis na wykonanie tego ciasta.

Tarta z jabłkami - składniki:

/na tartę o średnicy 23 cm - na większą też wystarczy ciasta, ale trzeba dołożyć 1-2 jabłka/
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki drobnego brązowego cukru (użyłam cukru demerara)
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 800 g jabłek (ważonych ze skórką i ogryzkami; użyłam odmiany delcorf; na tartę zużyłam dokładnie 6,5 jabłka)
Do posypania:
  • cynamon (w zależności od upodobań, ja lubię dużo, więc dałam ok. 2 płaskich łyżeczek)
  • 4 płaskie łyżki brązowego cukru

tarta_z_jablkami_skladniki


Tarta z jabłkami - przygotowanie:


Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w drobną kostkę (z kostki odkładamy na bok 1 łyżkę masła). Odstawiamy na ok. 15 minut by się ogrzało. Wrzucamy do miksera i ucieramy z cukrem na gładką masę.

tarta_z_jablkami

Dodajemy żółtko, a następnie ponownie ucieramy do uzyskania jednolitej struktury.

tarta_z_jablkami

Ciągle mieszając dosypujemy powoli część mąki...

tarta_z_jablkami

...po czym dodajemy śmietanę i powoli wsypujemy pozostałą mąkę. Miksujemy aż do uzyskania ciasta o jednoliciej konsystencji.

tarta_z_jablkami

Ciasto owinięte w folię spożywczą wkładamy na 30 minut za zamrażalnika.

tarta_z_jablkami

Po tym czasie wyjmujemy i na delikatnie posypanej mąką stolnicy/blacie wałkujemy. Staramy się uzyskać kształt zbliżony do koła (jeśli używamy stolnicy silikonowej i silikonowego/ceramicznego wałka, wówczas możemy zrezygnować z posypywania mąką).
Po rozwałkowaniu oczyszczamy ciasto z nadmiaru mąki.

tarta_z_jablkami

Wkładamy do formy od tarty. Dno nakłuwamy widelcem w kilku/kilkunastu miejscach.

tarta_z_jablkami

Układamy obrane jabłka pokrojone w półksiężyce.

jablka
jablka
jablka
tarta z jabłkami

 Jabłka posypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem.

tarta z jabłkami

 Zawijamy brzegi ciasta do środka. W garnuszku roztapiamy 1 łyżkę masła. Smarujemy nim ciasto.

tarta_z_jablkami

Brzegi posypujemy 2 łyżkami cukru.

tarta_z_jablkami

Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C (termoobieg) lub 210 w zwykłym piekarniku. Tarta powinna się dobrze zarumienić.

tarta_z_jablkami

Do pieczenia użyłam silikonowej formy, którą bardzo lubię, bo tarta w żadnym miejscu do niej nie przywiera, a foremka bardzo łatwo daje się myć. Należy jednak pamiętać, by ciasto w takiej formie przenosić (zarówno przed, jak i po pieczeniu) ułożone na desce, aby nie popękało.

tarta_z_jablkami


Tarta z jabłkami - podanie:


Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać ok. 30 minut przed krojeniem. To najtrudniejsza część przygotowań, bo szarlotka pachnie obłędnie! Można ją podawać posypaną cukrem pudrem, przyozdobioną bitą śmietaną lub lodami. Choć mi w zupełności wystarcza wersja tylko o odrobiną cukru pudru na wierzchu.

tarta z jabłkami

To ciasto z cyku "do zrobienia natychmiast". Jedno z najlepszych, jakie kiedykolwiek udało mi się przygotować z jabłkami. Jeśli zaś macie ochotę na struclę, to po przepis na nią zapraszam Was do wpisu "Strudel z jabłkami".

Sezon na jabłka niniejszym uważam za otwarty!

Miłego dnia,
E.


P.S. Przepisy na inne tarty znajdziecie we wpisach:
Zapraszam Was również na mój Fanpage, gdzie na bieżąco informuję o nowych przepisach.
tarta z jabłkami

56 komentarzy:

  1. Pyszna i pachnąca cynamonem - mogę tylko sie domyślić jak smakuje, uwielbiam tarte

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Uwielbiam jabłka w takiej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim wydaniu jeszcze jabłek nie piekłam, tarta wygląda super!
    A jabłka w domu mam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale tu u ciebie dzisiaj słodziutko, pachnąco i jak zawsze pysznie:) uwielbiam takie jabłkowe tarty:) najlepsze jesienne ciasta!
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  5. PRZECUDOWNA! Aż ślinka cieknie. Edith, nie dość, że robisz wspaniałe zdjęcia to jeszcze gotujesz same cudowności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczku,

      wielkie dzięki! Jest mi bardzo, ale to bardzo miło :)

      Kłaniam się nisko,
      E.

      Usuń
  6. Ależ bosko wygląda!! Nawet zdjęcie bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniala, faktycznie. Takie rustykalne tarty lubie najbardziej, zwlaszcza jesienia. A zdjecia powalaja.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie tarty są najlepsze - cienkie, zawinięte na owoce ciasto. I góra owoców w środku.
    Świetnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie przeglądałam bloga w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciekawe ciasto z jabłkami i coś mi się wydaje, że Twój pomysł wyląduje dziś na moim talerzyku :) prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialeno,

      cieszę się, że Ci przypadł do gustu. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda.

      Bardzo serdecznie polecam i pozdrawiam,
      E.

      Usuń
  10. uwielbiam ciasta naładowane owocami! to takie jest więc zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja!!!!!!!! chyba jutro ją zrobie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madeleine,
      zrób koniecznie i napisz jak Ci smakowała :)

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      E.

      Usuń
  12. Taka szarlotka to po prostu cudo!
    Nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią, dzieciństwem, spacerami w sadzie jabłkowym... :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tarta absolutne pyszności! Nic dziwnego, że zniknęła w jednej chwili:-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Madame E., Ty mówisz, że najtrudniej było wytrzymać te 30 minut, a co my mamy powiedzieć???? Ty miałaś w perspektywie bardzo bliskiej, a my??? Normalnie trzeba wprowadzić sobie zakaz na wchodzenie na niektóre blogi, jak się jest daleko od kuchni;-))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :)))))

      Również Cię bardzo serdecznie pozdrawiam!
      E.

      Usuń
  15. tyle w niej pysznych jabłek, że powiedziałabym, że to jabłka z tartą, i dobrze :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  16. Te 30 minut oczekiwania jest niestety niezbędne, bo inaczej połowa osób poparzyłaby sobie przełyk wrzącymi jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ten chrupiący wierzch bardzo do mnie przemawia. musi być pyyyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie dziwię się, że jest najlepsza na świecie. Lubię właśnie jak jabłka są pokrojone w duże plasterki, a do tego dodają ciastu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kubek Monsieura jest superancki :)
    Widziałam podobny w VB
    Oczywiście tarta również ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miła57,

      Ty to masz oko do detali ;-) To jest dokładnie V&B z kolekcji Cities of Europe.
      Bardzo dziękuję za Twój komentarz!

      Serdeczne pozdrowienia,
      E.

      Usuń
  20. Przypomniały nam się lekcje francuskiego z liceum. Gdybyśmy musieli dziś odpowiadać przed Panią Profesor, ta z pewnością by osiwiała. Na szczęście niezbędna wiedza nam pozostała, tak więc: C'est magnifique!
    Pozdrawiamy,
    Mr. & Mrs. Sandman

    OdpowiedzUsuń
  21. Pozdrawiam wielbicielkę wyścigów konnych! Byłaś na Wielkiej Warszawskiej?:)

    (Apfelstrudel, bo chyba do niego odnosi się link, tłumaczy się na polski jako strudel, nie strucla.)

    Pozdrawiam,
    Lena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena,

      dzięki ;-) W Polsce spotkałam się z dwoma określeniami i w zasadzie z mojego researchu wynika, że strudel i strucla to mniej więcej to samo i Polacy pod obiema nazwami mają na myśli cienkie zawijane ciasto z owocowym (lub makowym) nadzieniem.

      A post o wyścigach, a w zasadzie reportaż pojawi się jutro. Nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności, by nie podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami w tym zakresie :)

      Pozdrawiam ciepło,
      E.

      Usuń
  22. Nigdy na to nie wpadłam by zawinąć rogi tarcie, by po lodówce nie walały mi się resztki ciasta, ale bardzo mi się podoba ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  23. pychotka..niebo w ustach..pozdrawiam
    Bogusia..



    OdpowiedzUsuń
  24. Serdecznie dziękujemy za udział w testach i za tak przepyszną tartę :)

    Redakcja PG

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam w sobotę - rewelacja! Podałam z lodami waniliowymi bez cukru pudru. polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. dzis piekłam, teraz probuje... bardzo smaczne, ale piekłam dłuzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!
      Bardzo się cieszę, że Ci przypadła do gustu. Czas pieczenia jest zawsze orientacyjny - podaję wg mojego piekarnika, którego zazwyczaj używam z termoobiegiem. W innym piekarniku, nawet tym samym modelu tego samego producenta, czas pieczenia nie musi być identyczny.
      Niestety tak to już jest z piekarnikami.

      Pozdrawiam serdecznie,
      E.

      Usuń
  27. :-) no i dziś znów upiekłam tą tartę. Tym razem dodałam też jedną duża gruszkę dla przemieszania smaków. Pachnie w całym domu. Czekam aż ostygnie i robię kawkę!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo dobra myśl, by jabłka pomieszać z gruszkami! Wypróbuję Twój patent :)

      Ściskam,
      E.

      Usuń
    2. ciekawe jak upiec tarte aby ciasto było dopieczone.Jabłka mają tyle soku że ciasto było surowe i tarta wyladowała w miejscu zupełnie nie przeznaczonym dla niej chociaż mąż starał się zachwycić wypiekiem to dla mnie był to tzw. newypał .konsystencja ciasta taka że nie daje się wałkować no ale można przeciez wylepić ciastem blszkę co też zrobiłam.ciekawa jestem czy osoby które piekły tartę i tak sie zachwycają nie miały z takich problemow jak ja.

      Usuń
    3. Droga Czytelniczko,

      inni nie mieli takich problemów jak Ty, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Konsystencja tego kruchego ciasta jest taka, że bez problemu daje się rozwałkować po uprzednim schłodzeniu. Nie trzeba lepić tej tarty za pomocą rąk, bo tej czynności ciasto kruche nie za bardzo lubi (po takim lepieniu trzeba ponownie wstawić całą blaszkę do lodówki na min. 15, a najlepiej 30 minut, by ciasto było zimne w momencie wstawiania do nagrzanego pieca).

      To prawda, że jabłka puszczają sok, ale raczej nie aż na tyle, żeby ciasto było surowe po upieczeniu. Z uwagi na sok właśnie ciasto powinno być odstawione na bok na pół godziny przed krojeniem.

      Z pozdrowieniami,
      E.

      Usuń
  28. Zrobiłam pyszna, najlepsza ciepła z z lodami waniliowymi polecam! Dodatkowa zaleta szybko sie ją robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowała :)

      Dziękuję za wpis i pozdrawiam,
      E.

      Usuń
  29. Właśnie wstawiłam do piekarnika i doczekać się nie mogę............

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowała :-)
      E.

      Usuń
  30. Moja też już w piecu :)pachnie nieziemsko <3 oby się udała.. z moim antytalentem do wypieków :d widzę , że już boki się zaczynają przypalać a w środku jeszcze blada :<

    OdpowiedzUsuń
  31. tarta jest obłędna, szybko się robi a jeszcze szybciej znika :) zrobiłam wczoraj i musiałam dziś zrobić znów bo rodzina kazała, zapach przy pieczeniu oszałamiający :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za Twój komentarz. Jest mi bardzo miło, że przypadła Twojej Rodzinie do gustu.

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      E.

      Usuń
  32. Jadłam kilka razy u mojej koleżanki jest rewelacyjna, teraz mam przepis to sama na pewno zrobię, bo naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Szarlotki, tarty, placki z jabłkami! jedno z ulubionych ciast:) U mnie właśnie piecze się szarlotka sypana :)
    Zapraszam- http://bombazdrowia.blogspot.com/2013/11/szarlotka-sypana-z-kokosem.html
    Za każdym razem wychodzi inna i jak zwykle nieziemsko pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Madame, wczoraj poczęstowałam tartą znajomych - szczerze zachwyceni :) Jeszcze raz to napiszę - super przepisy! Dzięki! Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato,
      jest mi bardzo miło :-) Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają i bardzo dziękuję za Twój komentarz.

      Serdecznie pozdrawiam,
      E.

      Usuń
  35. Tarta wyśmienita! Zrobiłam w formie o średnicy 26cm i wyszła super, cienkie ciasto, dużo jabłek. Prze-pysz-na! Pozdrawiam, Patrycja :)

    OdpowiedzUsuń
  36. robiłam już 3 razy, rewelacyjna, dzieki

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo podpisz się proszę imieniem lub nickiem, żebym wiedziała jak się do Ciebie zwracać.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...