czwartek, 14 marca 2013

Mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy
Mazurki to obowiązkowy, kulinarny punkt Wielkanocy. Mój ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale aby nie był przesłodzony na sam spód potajemnie wciskam winną konfiturę z moreli, która równoważy słodycz kajmaku. Potem każdy jedząc go dziwi się, że "jak to możliwe, że on nie jest taki słodki - przecież to kajmak?". Ostatnie szlify nadają ciastu skórka z pomarańczy, orzechy, migdały i tymianek, który przypomina umajenie wielkanocnego koszyczka ze święconką.


Spód do mazurka:

(składniki na blaszkę 20 cm x 20 cm)
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej

Dodatki:

  • 200 g kajmaku* (gotowej masy z puszki lub zrobionej z mleka skondensowanego w puszcze)
  • 3 łyżki konfitury z moreli
  • skórka pomarańczowa
  • płatki migdałowe
  • orzechy laskowe
  • kilka gałązek tymianku
* Używam gotowej masy kajmakowej z puszki, ale kajmak można zrobić też samemu gotując przez około 3h na bardzo wolnym ogniu puszkę mleka skondensowanego - przed otwarciem należy ją porządnie wystudzić, bo może wybuchnąć i Was poparzyć.
mazurek kajmakowy

Mazurek - przygotowanie:


Do miski / dzieży miksera wrzucamy mąkę, jajko, cukier puder i w małych kawałkach masło o temperaturze pokojowej.
 Zagniatamy ciasto. Zawijamy je w przezroczystą folię i zostawiamy na 1 godzinę w lodówce.
Wyciągamy. Szybko rozwałkowujemy (tak, by się zbytnio nie ogrzało). Staramy się nie podsypywać zbytnio mąką, a jeśli to konieczne, to jej nadmiar strzepujemy z ciasta (polecam silikonowe maty/stolnice dzięki którym ciasto naprawdę nie klei się do blatu). Ciasto powinno mieć ok. 5-7 mm grubości.
Przenosimy na wyłożoną papierem formę do pieczenia.
Nadmiar ciasta obcinamy nożem. Krawędzie wygładzamy dłońmi. Ciasto wkładamy ponownie na 15 minut do lodówki, gdyż kruche ciasto musi być wstawiane do pieca schłodzone. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Cz termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).
ciasto mazurek
Gdy ciasto się schłodzi wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut aż będzie miało ładny kolor.
ciasto mazurek
Wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Kiedy jest już chłodne spód smarujemy konfiturą.
ciasto mazurek
Jeśli kajmak jest gęsty (gotowy z puszki zwykle jest), to należy go podgrzać w kąpieli wodnej - do garnka nalewam wrzątek, wstawiam na 10 minut do niego kokilką z kajmakiem i przykrywam pokrywką. Inaczej nie da się ładnie rozsmarować na śliskiej konfiturze.
Ciepłą masę rozsmarowujemy po cieście. Dekorujemy bakaliami.

Mazurek kajmakowy - podanie:


Wymyśliłam sobie, że mój mazurek będzie krojony na 9 porcji i każda będzie udekorowana orzechowym kwiatkiem, a po bokach skórką pomarańczową. Może to mało wielkanocna dekoracja, ale za to bardzo wiosenna :-)
mazurek kajmakowyTo najlepszy mazurek, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto jest idealnie kruche, a jednocześnie nie kruszy się dłoniach i łatwo się z nim współpracuje po upieczeniu. 
mazurek kajmakowy
Mazurek może być przechowywany przez kilka dni (szczelnie zamknięty) w lodówce, ale najlepiej smakuje podany w temperaturze pokojowej.
mazurek kajmakowy
Z innych przepisów wielkanocnych Waszej uwadze polecam receptury na:
Do kolejnego przeczytania na blogu lub Facebooku,
E.
mazurek kajmakowy

50 komentarzy:

  1. Kajmakowy to również i mój ulubieniec - tyle, że dla mnie najpyszniejszą wersją jest ta z dodatkiem czekolady. Czekoladowy kajmak, oj tak, na to czekam cały rok! Chociaż moje mazurki nie są takie piękne i równe jak Twój:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Johngalt,
      Kajmakowego z czekoladą nigdy nie jadłam. Jestem tym bardziej ciekawa jak smakuje. Kto wie, może również stałby się moim ulubionym? :-)

      Serdeczności,
      E.

      Usuń
  2. piękny :) wspaniale wygląda ;) czuć już święta w powietrzu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy mazurek! Kajmakowy lubie najbardziej na swiecie :) I nigdy nie poprzestaje na jednym kawalku :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko kajmakowy robię i wszystkie dzieci w rodzine na to czekają. Ostatnio byłam na basenie z bratanicą, i ona się upewniała czy mazurek będzie;-) Twoja dekoracja cudna:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie piękny! Mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pysznosci :) przepieknie wyglada! swietny pomysl z masa kajmakowa

    OdpowiedzUsuń
  7. Specjalistką od mazurków jest moja ciocia ;) muszę poczekać jeszcze te kilka dni na wielkanocne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznaję, że jestem pod wielkim wrażeniem! Mazurek piękny, myślę kajmakowy byłby moim ulubionym, dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się fantastycznie:) mmmm

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wygląda na zabójczy :) Ale ja się do czegoś przyznam ... Nie przepadam za mazurkami. Ba! Ja ich bardzo nie lubię! Jeszcze nigdy przenigdy nie jadłam mazurka, który by mi smakował. Może to nie moje smaki? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja od dwóch lat robię mazurki, a w zasadzie jednego ( makowego ;)), ale chyba w tym roku przełamię tradycję i skuszę się na kajmakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Edith!
    Jak zwykle cudnie u Ciebie :-)
    Patent z konfiturą morelową (lub brzoskwiniową) też stosuję, świetnie się sprawdza przy słodkich masach :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  13. Edith, śliczny, jak zwykle:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zapachniało świętami! piękna dekoracja, a mazurek kajmakowy to też mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kajmakowy kocham i nie ma u mnie Wielkanocy bez tego mazurka:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  16. nigdy jeszcze nie pieklam mazurka, moze w tym roku sie skusze? Twoj przepis wydaje sie calkiem wykonalny, moze tez znajde u Ciebie jakis przepis na mase grysikowa? pozdrawiam. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko,
      tego mazurka bardzo polecam, bo naprawdę jest bardzo prostym ciastem. Można upiec dwa na raz i każdy przełożyć innymi składnikami :-)

      Niestety nie mam jeszcze na blogu żadnego ciasta z masą grysikową. Będę ją miała na uwadze przy okazji przekładanego piernika lub jakiegoś tortu.

      Pozdrawiam ciepło,
      E.

      Usuń
  17. Muszę w tym roku zrobić sama mazurek, to takie wdzięczne i smaczne ciasto :) poza tym kwintesencja Wielkanocy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ach jaki on piękny, zachwyciłam się. Fajnie, że już niebawem Wielkanoc bo będę miała okazję do wypróbowania takiego mazurka:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale wiosenny! Z Wielkanocy najbardziej lubię właśnie mazurki twarde i wolne dni od pracy :-) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  20. Rzadko robie cos specjalnego na wielkanoc, ale kto wie, moze w tym roku skusze sie i upieke taki mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kwintesencja prostoty - i to właśnie kocham! Ulubiony wielkanocny wypiek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. obiecałam sobie w tym roku pierwszego mazurka :) Twój wygląda na bardzo smaczny, tak więc z ochotą go przygotuje, bo kajmak uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam mazurek z kajmakiem:) Zrobiłas mi wielkiego "smaka" :))

    OdpowiedzUsuń
  24. Myślę, że to przepis, który ma szansę wygrać ten konkurs: http://kuchnia.wp.pl/wielkanoc/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda wspaniale, wypróbuję na pewno - uwielbiam mazurki, a w tym roku nie będzie mnie na Wielkanoc w Polsce i muszę sama postarać się o jedno z moich ulubionych ciast. "Przemycę" w ten sposób trochę polskiej tradycji :) Mam nadzieję, że znajdę gotową masę kajmakową - jeśli nie, to czeka mnie produkcja własna :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ ostatni kawałek mazurka jest już odległym wspomnieniem (nie doczekał nawet końca świąt), mogę napisać, że przepis jest świetny, nawet dla początkujących (nigdy nie piekłam mazurka) :)
      Musiałam tylko zrezygnować z orzechów (alergia...) i skórki pomarańczowej, za którą nie przepadam - zastąpiłam ją żurawiną, a orzechy czekoladowymi "kropelkami". Wyszło pysznie, a mazurek zrobił karierę we Włoszech - smakował wszystkim :) Dla zainteresowanych - kajmak można tu znaleźć pod hiszpańską nazwą "dulche de leche".

      Oprócz tego, że mazurek wyszedł pyszny, było mi bardzo miło mieć trochę polskiej tradycji wielkanocnej podczas świąt "na obczyźnie" :)

      Dzięki Edith! :)

      Usuń
    2. Ogromnie się cieszę, że przepis się sprawdził :-) Żurawina to bardzo ciekawy dodatek do kajmaku i jestem pewna, że świetnie zrównoważyła słodycz dulche de leche.

      Serdeczne pozdrowienia,
      E

      Usuń
  26. A co ze skórką pomarańczową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skórka pomarańczowa jest do ozdoby - układamy ją wraz z orzechami na masie kajmakowej. Można ją też pominąć lub zastąpić innymi bakaliami.

      Z pozdrowieniami,
      E.

      Usuń
  27. Mazurek z Twojego przepisu był hitem naszej Wielkanocy. W moim domu rodzinnym nie piekło się nigdy mazurów, ten był pierwszy i na pewno nie ostatni. Dżem morelowy super tonuje słodki smak masy kajmakowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko,
      Bardzo Ci dziękuję za Twój komentarz.
      Jest mi ogromnie miło, że ciasto trafiło w Twój gust, jak i Twojej Rodziny.

      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      E.

      Usuń
  28. Jest Pani genialna , kropka , uzależniam się od tej strony , kropka, ten mazurek mam zamiar popełnić w Wielkanoc , mniam , czy mogę użyć trochę wiekszej formy? A tort morelowy , kobieto , czysta poezja , pozdrawiam Myszowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszowata,
      bardzo dziękuję za miłe słowa :-)
      W najbliższym czasie (na samym początku kwietnia) na blogu pojawi się także mazurek różany (mój faworyt) oraz pomarańczowy, tak więc zapraszam Cię również na nie. Oczywiście można użyć większej formy lub nawet upiec ciasto na samym papierze do pieczenia położonym na dużej blaszce. Wtedy wyjdzie mazurek o nieregularnym kształcie, ale taki też wygląda bardzo fajnie jak się go kroi na nierówne kawałki.

      Serdecznie pozdrawiam,
      E.

      Usuń
  29. decyzja podjęta, w tym roku na moim stole Wielkanocnym zawita pierwszy mazurek :D kajmakowy wygląda obłędnie mniam! a już po, zdam relację jak wyszło :))

    OdpowiedzUsuń
  30. Moge zrobic go w tortownicy 24x24 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko rozwałkuj nieco bardziej cienko ciasto.

      Usuń
  31. Mam pytanko, czy można by było zastąpić część mąki pszennej mąką orzechową, tak np.pół na pół?Kusi mnie takie połączenie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że w takim przypadku ciasto będzie zbyt ciężkie (orzechy to głównie tłuszcz). Może spróbuj zastąpić 1/4 mąki?

      Usuń
  32. Wow! Super przepis! Dziękuję :)
    Święta spędzę u mamy, ale mazurka mogę zabrać ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudny i ta dekoracja...
    Moc serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam!
    Ciasto przed pieczeniem nie trzeba ponakłuwać widelcem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale nie jest to konieczne.

      Serdecznie pozdrawiam,
      E.

      Usuń

Jeśli komentujesz anonimowo, bardzo proszę podpisz się imieniem lub nickiem, żebym wiedziała jak się do Ciebie zwracać.
Dziękuję za Twój komentarz i odwiedziny!

P.S. Komentarze na blogu są moderowane i pojawią się dopiero po zatwierdzeniu, co może zająć nawet kilka godzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...