tag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post9187520334301924983..comments2023-06-10T16:28:51.371+02:00Comments on Madame Edith: Tarta z jabłkamiAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comBlogger67125tag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-23815256113416912252015-05-14T13:35:44.561+02:002015-05-14T13:35:44.561+02:00Maud,
Wszystko zależy od gatunku jabłek - najlepsz...Maud,<br />Wszystko zależy od gatunku jabłek - najlepsze rezultaty uzyskasz używając odmian na szarlotkę. W tarcie ciasto wychodzi bardzo dobrze upieczone, a warstwa jabłek jest cienka. W szarlotce zaś także będzie kruche i nigdy nie wyjdzie surowe - nadmiar soku pochłonie kasza manna, którą dodaję do nadzienia :-)<br /><br />Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego!<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-91753962999500946312015-05-14T12:31:19.302+02:002015-05-14T12:31:19.302+02:00Mam pytanie dotyczące ciasta i to zarówno w tym pr...Mam pytanie dotyczące ciasta i to zarówno w tym przepisie jak i w szarlotce z antonówek.Wiele razy piekłam już podobne z jabłkami i gruszkami,ale za każdym razem lądowały w koszu na śmieci,bo ciasto na dnie zawsze surowe :-/ A może tak ma być,że nie jest upieczone,bo owoce puszczają tyle soku?Aż boję się już próbować,żeby nie zmarnować kolejnych składników.Proszę o radę: czy ciasto na dnie jest całkiem mokre i tak ma być,czy coś mi nie wychodzi?Pozdrawiam,Maud.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-8175582676366597662015-03-20T19:33:49.659+01:002015-03-20T19:33:49.659+01:00Bardzo dziękuję :-)))Bardzo dziękuję :-)))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-81618395041678874722015-03-20T18:04:32.360+01:002015-03-20T18:04:32.360+01:00Wyszło bardzo dobrze...
Uściski od córeczki!
Pozd...Wyszło bardzo dobrze...<br />Uściski od córeczki!<br /><br />Pozdrawiam<br />MarcinAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-21060499728250410222015-03-19T17:53:59.330+01:002015-03-19T17:53:59.330+01:00Marcinie,
śmietanę w takim przypadku możesz spokoj...Marcinie,<br />śmietanę w takim przypadku możesz spokojnie pominąć. Nie wpłynie to znacząco na smak, ani konsystencję ciasta. Śmietana po prostu sprawia, że po upieczeniu jest ono nieco bardziej wilgotne.<br /><br />Serdecznie pozdrawiam,<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-9134911742779700342015-03-19T16:30:22.904+01:002015-03-19T16:30:22.904+01:00Witam,
czy da radę bez śmietany? Moja córka jest ...Witam, <br />czy da radę bez śmietany? Moja córka jest nie tolerancyjna :) albo jakiś zamiennik?<br />Pozdrawiam<br />MarcinAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-52868290747715076372014-09-19T18:05:57.031+02:002014-09-19T18:05:57.031+02:00Robiłam różne tarty, z różnych przepisów, ale ta @...Robiłam różne tarty, z różnych przepisów, ale ta @madameedith, jest BOSKA, IDEALNA. Mój facet, który nie przepada za słodkim wpałaszował już 2gi kawałek! <br />DZIĘKUJĘ <br /> -Olga<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-52472229519553018152014-09-17T14:03:01.105+02:002014-09-17T14:03:01.105+02:00Witam, przepyszna jest ta tarta z jabłkami! robię ...Witam, przepyszna jest ta tarta z jabłkami! robię już ją kolejny raz i stwierdziłam, że warto w końcu tu podziękować za przepis! <br /><br />PS. robiłam również z gruszkami w ten sam sposób, polecam spróbować. Jednak jabłka są dla mnie najlepsze !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-44644242458246223972014-09-06T20:13:31.258+02:002014-09-06T20:13:31.258+02:00Tak, oczywiście!Tak, oczywiście!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-4872317953597257452014-09-06T19:22:39.571+02:002014-09-06T19:22:39.571+02:00A czy można zamiast jabłek użyć śliwek? Pozdrawiam...A czy można zamiast jabłek użyć śliwek? Pozdrawiam, AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-4742207142157782822014-08-18T21:23:39.702+02:002014-08-18T21:23:39.702+02:00Moje nieletnie dziecię dziś zrobiło (jej debiut w ...Moje nieletnie dziecię dziś zrobiło (jej debiut w całkowicie samodzielnie przygotowanym cieście). Przepyszna rewelacja! Dziękuję :-)<br />Już jest na moim blogu o garach :) Atahttps://www.blogger.com/profile/15536564465318966004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-54049777153184792392014-06-22T17:58:39.807+02:002014-06-22T17:58:39.807+02:00robiłam już 3 razy, rewelacyjna, dziekirobiłam już 3 razy, rewelacyjna, dziekiScrappująca Meridahttps://www.blogger.com/profile/09170646505773127323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-63971722895644877352014-05-03T15:54:29.138+02:002014-05-03T15:54:29.138+02:00Tarta wyśmienita! Zrobiłam w formie o średnicy 26c...Tarta wyśmienita! Zrobiłam w formie o średnicy 26cm i wyszła super, cienkie ciasto, dużo jabłek. Prze-pysz-na! Pozdrawiam, Patrycja :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-8545756684560019862014-02-02T10:13:33.053+01:002014-02-02T10:13:33.053+01:00Beato,
jest mi bardzo miło :-) Cieszę się, że moje...Beato,<br />jest mi bardzo miło :-) Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają i bardzo dziękuję za Twój komentarz.<br /><br />Serdecznie pozdrawiam,<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-59795444693971287802014-02-02T08:37:35.548+01:002014-02-02T08:37:35.548+01:00Madame, wczoraj poczęstowałam tartą znajomych - sz...Madame, wczoraj poczęstowałam tartą znajomych - szczerze zachwyceni :) Jeszcze raz to napiszę - super przepisy! Dzięki! Beata Beata S.https://www.blogger.com/profile/18367040156672927211noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-45457706545933374702014-01-11T13:46:09.710+01:002014-01-11T13:46:09.710+01:00Szarlotki, tarty, placki z jabłkami! jedno z ulubi...Szarlotki, tarty, placki z jabłkami! jedno z ulubionych ciast:) U mnie właśnie piecze się szarlotka sypana :) <br />Zapraszam- http://bombazdrowia.blogspot.com/2013/11/szarlotka-sypana-z-kokosem.html <br />Za każdym razem wychodzi inna i jak zwykle nieziemsko pyszna!:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01576018078541924787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-42070513565681533632013-12-20T11:46:00.076+01:002013-12-20T11:46:00.076+01:00Jadłam kilka razy u mojej koleżanki jest rewelacyj...Jadłam kilka razy u mojej koleżanki jest rewelacyjna, teraz mam przepis to sama na pewno zrobię, bo naprawdę warto :)dorotahttps://www.blogger.com/profile/06709464088535435552noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-75615106688651393912013-10-13T12:51:10.576+02:002013-10-13T12:51:10.576+02:00Droga Czytelniczko,
inni nie mieli takich problem...Droga Czytelniczko,<br /><br />inni nie mieli takich problemów jak Ty, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Konsystencja tego kruchego ciasta jest taka, że bez problemu daje się rozwałkować po uprzednim schłodzeniu. Nie trzeba lepić tej tarty za pomocą rąk, bo tej czynności ciasto kruche nie za bardzo lubi (po takim lepieniu trzeba ponownie wstawić całą blaszkę do lodówki na min. 15, a najlepiej 30 minut, by ciasto było zimne w momencie wstawiania do nagrzanego pieca).<br /><br />To prawda, że jabłka puszczają sok, ale raczej nie aż na tyle, żeby ciasto było surowe po upieczeniu. Z uwagi na sok właśnie ciasto powinno być odstawione na bok na pół godziny przed krojeniem. <br /><br />Z pozdrowieniami,<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-39721323724105952312013-10-13T12:28:52.032+02:002013-10-13T12:28:52.032+02:00ciekawe jak upiec tarte aby ciasto było dopieczone...ciekawe jak upiec tarte aby ciasto było dopieczone.Jabłka mają tyle soku że ciasto było surowe i tarta wyladowała w miejscu zupełnie nie przeznaczonym dla niej chociaż mąż starał się zachwycić wypiekiem to dla mnie był to tzw. newypał .konsystencja ciasta taka że nie daje się wałkować no ale można przeciez wylepić ciastem blszkę co też zrobiłam.ciekawa jestem czy osoby które piekły tartę i tak sie zachwycają nie miały z takich problemow jak ja. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-89783092009193667042013-01-31T20:53:36.872+01:002013-01-31T20:53:36.872+01:00pyszna tarta, polecam!pyszna tarta, polecam!hostinghttp://itcore.com.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-77336635229501582262013-01-27T22:21:54.190+01:002013-01-27T22:21:54.190+01:00Bardzo dziękuję za Twój komentarz. Jest mi bardzo ...Bardzo dziękuję za Twój komentarz. Jest mi bardzo miło, że przypadła Twojej Rodzinie do gustu.<br /><br />Z serdecznymi pozdrowieniami,<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-87072100138428834982013-01-27T21:18:49.162+01:002013-01-27T21:18:49.162+01:00tarta jest obłędna, szybko się robi a jeszcze szyb...tarta jest obłędna, szybko się robi a jeszcze szybciej znika :) zrobiłam wczoraj i musiałam dziś zrobić znów bo rodzina kazała, zapach przy pieczeniu oszałamiający :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-19062925525295869682012-12-16T18:17:23.734+01:002012-12-16T18:17:23.734+01:00Moja też już w piecu :)pachnie nieziemsko <3 ob...Moja też już w piecu :)pachnie nieziemsko <3 oby się udała.. z moim antytalentem do wypieków :d widzę , że już boki się zaczynają przypalać a w środku jeszcze blada :<<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-81242717452050858032012-12-16T15:04:35.188+01:002012-12-16T15:04:35.188+01:00Mam nadzieję, że będzie smakowała :-)
E.Mam nadzieję, że będzie smakowała :-)<br />E.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09718209858307109093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8133367539537651087.post-52812660492386755902012-12-16T14:19:12.155+01:002012-12-16T14:19:12.155+01:00Właśnie wstawiłam do piekarnika i doczekać się nie...Właśnie wstawiłam do piekarnika i doczekać się nie mogę............Anonymousnoreply@blogger.com